Stel, u doorkruist het land van onze noorderburen met de wagen tijdens een deugddoende vakantie. Op een druk kruispunt wacht u geduldig uw beurt af, maar de Nederlander achter u heeft minder geduld. Hij knalt op uw wagen en u loopt daarbij een lichte hersenschudding op. Bovendien is ook de wagen flink gedeukt. Hoe zit dat dan met de schadevergoeding van uw wagen en de terugbetaling van de letselschade in het buitenland? Wie aan de mouw van z’n verzekeringsmakelaar trekt, krijgt onderstaand antwoord.
Wie in het buitenland een verkeersongeval krijgt, kan als slachtoffer een beroep doen op de Verordening Brussel I bis uit de wet- en regelgeving van de Europese Unie. In 2015 werden de rechterlijke bevoegdheidsregels op Europees niveau licht gewijzigd op basis van deze verordening. Concreet heeft dit principe invloed op de vraag in welk land u een rechtszaak kan aanspannen voor schadevergoeding en letselschade. Zo mag de eiser – het slachtoffer – een rechtszaak aanspannen in het land waar de schade is ontstaan. In ons voorbeeld Nederland. Dat is vooral voordelig als u in Nederland bijvoorbeeld een hogere schadevergoeding kan krijgen dan in ons land. Maar omgekeerd geldt het ook: voor zaken tegen verzekeringsmaatschappijen biedt de verordening de mogelijkheid om in het eigen land te procederen. En over de rechtsgeldigheid van deze werking hoeft u zich geen zorgen te maken. Als u in een ander EU-land een rechtszaak wint, wordt het vonnis dankzij de Verordening Brussel I bis automatisch erkend in alle andere EU-landen. En vloeit het recht als het ware van het ene in het andere land over.
Kortom, de verordening biedt slachtoffers van grensoverschrijdende verkeersongevallen in de EU meer mogelijkheden én de broodnodige zekerheid. Maar hoe verloopt dat proces nu concreet? Met het bestek van de wagen en een medisch attest waarop het opgelopen letsel duidelijk omschreven staat, stapt u naar uw Belgische verzekeraar, die in onderhandeling gaat met de Nederlandse tegenpartij. Belgische rechters kennen over het algemeen iets lagere bedragen toe voor morele schade dan hun Nederlandse collega’s. Afhankelijk van uw zaak kan een afhandeling via het Nederlandse gerecht dus voordeliger zijn. Wie in Duitsland een ongeval krijgt, past dan weer beter de schadevergoedingsbeginselen van het Duitse recht toe, aangezien die een stuk gunstiger zijn.
Om de juiste schadevergoeding voor uw (on)geval te krijgen, neemt u dus het best een partij met specifieke juridische expertise in de arm. Verzekeraars kunnen vaak onderling een gunstige regeling treffen, zodat overbodige procedures in de rechtbank vermeden worden. En ook de juridische kosten kunnen gedekt worden via een goede rechtsbijstandsverzekering. Zo krijgt uw buitenlandse ongelukkige avontuur geen onaangenaam gerechtelijk staartje!